En case

En case

 

Cathrine & Georgina

 

Introduktion

Georgina er en skøn 15 års welsh pony. Hun har været avlshoppe hele sit liv og har kun været redet de sidste 4 måneder. Hun har en stærk præference for at gå på venstre volte.

 

Cathrine er venstrebenet og venstrehåndet, men ikke mere end at hun foretrækker højre hånd til nogle ting. Det vil normalt betyde, at hun har en præference for at ride på højre volte.

1. undervisningsgang

SBS viser det lidt overraskende resultat, at Cathrine konsekvent sidder med mest vægt på sit højre sædeben i skridt, uanset om det er højre eller venstre volte, og ligeledes konsekvent sidder på sit venstre sædeben i trav, igen uanset om Georgina går på højre eller venstre volte. Cathrine har til gengæld et fint afslappet og smidigt sæde.

 

Cathrine mener selv, at resultatet kan skyldes, at hendes præference for at sidde til højre går igennem i skridt, selv om Georgina forsøger at sætter hende ned til venstre. Til gengæld bliver Georginas skævhed i trav så meget kraftigere, at hun ikke formår at sætte sig til højre side på nogen af volterne.

 

Konklusionen er, at Georgina bliver redet mest korrekt på den højre volte i skridt og på sin præfererede venstre volte i trav. Gennem undervisning med iPad’en lykkedes det hurtigt Cathrine at bruge sit sæde korrekt på både højre og venstre volte i skridt. Til gengæld var det ikke muligt på den svære højre volte i trav. Anbefalingen er derfor at træne Georgina meget fra jorden for at undgå den belastning, det giver i Cathrines krop at skulle rette Georgina op og så ellers ride mest i skridt, hvor det er muligt for Cathrine at hjælpe hesten korrekt via sædet på begge volter.

 

Det ses tydeligt, at Cathrine fra starten i skridten har sin vægt korrekt på indvendige højre sædeben, men at hun så snart Georgina går i trav, skifter over til det venstre sædeben.

Et eksempel på hvordan billedet på iPad’en kan se ud. Den øverste linje (L står for left) viser rytterens venstre sædeben, og den nederste linje (R står for right) viser det højre sædeben.

 

Skærmbilledet viser Cathrine og Georgina på højre volte (20 m) og er taget, så den første halvdel viser skridt og den sidste halvdel trav.

 

 

 

2. undervisningsgang

Siden sidst er det lykkedes Cathrine at rette Georgina markant op, så dens præference for at gå til venstre ikke er større, end man ofte ser for de fleste heste. Resultatet fra SBS viser dog igen overraskende, at Cathrine nu sidder endnu mere skævt end sidste gang med konsekvent mest vægt på sit højre sædeben både i skridt og trav og på begge volter. Det kan skyldes, at Georgina nu ikke mere kompenserer sin rytter ved at sætte hende til venstre, så Cathrines egen skævhed til højre bliver meget tydeligere.

 

SBS viser dog også, at Cathrine sidder mere lige, når hun ikke rider langs barrieren men i stedet ind over midten eller i volter. Det er derfor anbefalingen til næste gang at ride inden for barrieren.

 

 

3. undervisningsgang

Cathrine føler selv, at Georgina igen har gjort store fremskridt siden sidst ved at være blevet lettere at styre. SBS resultatet viser, at Cathrine nu sætter sig korrekt til hhv. højre og venstre på begge volter i både skridt og trav. Dog er hun lidt for voldsom med sin vægtforskydning, som gerne må forfines. Vi får også prøvet et par galopanspring, hvor Georgina har svært ved venstregalop. SBS resultatet viser, at Cathrine sidder korrekt i selve galopanspringene, men at hun derefter sidder med sin vægt til højre i både højre- og venstregalop.

 

Cathrine skal derfor arbejde med at forfine sine hjælpere fra sædet i skridt og trav og arbejde med galoppen med fokus på venstregalop og venstre sædeben.

 

Seat Balance System Anja Harder anjaharder@hotmail.com