Lær mere om SBS

Lær mere om SBS

 

Sensorerne under sædebenene fungerer ved, at de sender et signal om graden af den deformation, som sensorens krystaller udsættes for. Det betyder, at rytterens vægt og bevægelse under ridning i hhv. venstre og højre sædeben bestemmer amplitudens højde på app’ens hhv. venstre og højre linje, sekund for sekund.

Et screen print fra iPad’en ved et afspændt og afbalanceret sæde. Den øverste linje (L står for left) viser det venstre sædeben, og den nederste linje (R står for right) viser det højre sædeben over en tidsramme på ca. 10 sek.

Et afspændt sæde giver en meget større amplitude end et anspændt sæde, især i skridt. Hvis man sidder dybt og afslappet i sadlen, som man bør, virker sensorerne bedst. Hvis man til gengæld begynder at spænde, bliver signalet tilsvarende mindre og også sværere at analysere.

 

Det er derfor vigtigt, at rytteren sidder dybt i sadlen og ikke f.eks. bruger for korte bøjler, sætter sig meget skævt eller på anden måde slipper kontakten for meget med sadlen. Det kan give et diffust billede på app’en. Det er dog ikke noget problem at måle et aflastende sæde, hvis det stadig er afslappet.

Borgsted Foto

Borgsted Foto

For det rimelig afslappede sæde kan SBS måle både de store og små ubalancer samt enhver minimal vægtændring fra rytteren under forskellige øvelser. På den måde giver SBS en unik måling for, hvordan rytteren formidler sit sæde til hesten.

 

Det er vigtigt, at man ikke forveksler sit resultat fra SBS med, hvor dygtig en rytter man er. Det er meget vel muligt for en nybegynder at sidde helt lige og for en øvet rytter at have fået en dårlig vane med at sidde skævt. SBS giver et nyt og afgørende supplement i undervisningen, som fortæller, hvordan rytteren benytter sit sæde i den aktuelle situation.

 

En sådan information kan bruges til, at man bliver endnu mere bevidst om sit sæde, som den centrale hjælpegivning til sin hest og en oplagt mulighed for at blive en bedre rytter.

Seat Balance System Anja Harder anjaharder@hotmail.com